İlaç kullanımının riskleri
Kas geliştiriciler, türlü vitaminlerin olduğu katkılı besleyici olabilir. Bunlar yoğun antrenmanlar amacıyla kullanılmaktadır ve de zararı bulunmaz. Fakat bünyesi zayıf olanlara ve de yoğun antrenman yapanlara tavsiye edilmektedir, aksi takdirde şişmanlatıp, yağlanma yapabilir. Fakat gerçek tehlike iğne ve ya ilaç olarak alınan kas hacmi arttırıcılardır, bunlar arasında ölümcül olanı seratonin maddesinin bulunduranlardır.Çok aşırı doz alımında vücuttaki bütün hormon dengesini yok ediyor. Dıştan alınmakta olan hormon sebebiyle vücut hormon üretimini yapmıyor. Sonunda da erkeklik hormonu olan testesteron salgılamayı kesmesi sebebiyle iktidarsızlığa yol açmaktadır. Önemli salgıları üretmekte olan Pankreas felç olur. İlerleyen yaşlarda Böbrek problemi yaşanmasına sebep olabilir. Bu ilacı kullanmaya devam edilirse vücut sisteminiz tamamen çöker. İlacın bırakılmasından sonra bile günlerce kalıntıların vücudu terk etmesi süresinde mavi renkli terlemenin olduğu görülmüştür. Fakat ilaç kesilmez ise sonuç kesinlikle ölüm olmaktadır.
Vücut geliştirme ilaçları kalbe çok zararlı
Spor salonlarında vücut geliştirirken bilinçsizce kullanılan ilaç ve protein desteklerinin kalp hastalıklarına ve kansere neden olduğu öne sürüldü. Bu ilaçlarla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. İşleğen 'Eğer ısrarcı olup kullanmaya devam edilirse çok ciddi tehlikeleri var. Bu yüzden ölen bir sürü olimpiyat sporcusu var. Vücut geliştirme yapan birçok kişi bu yüzden öldü' dedi.
Anabolik androjen ve büyüme hormonu içeren testesteron, trenbolon, metadienon ve boldenon gibi hormonlar, vücut geliştirmede en sık kullanılan ilaçların başında geliyor. Salon sahibi Y.A.’nın itirafları denetim yetersizliğini ve tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor. Gençlerin bir an önce kaslı bir vücuda sahip olabilmek için bazı salon sahiplerinin telkinleriyle hormon kullanmaya başladığını söyleyen Y.A., “Hormon ilaçları peynir ekmek gibi satılıyor. Hiçbir denetim yok. Kurbanlıklara verilen hormon haplarını kullanan bile gördüm.” diye konuşuyor. 6 yıldır hormon alarak vücut geliştirme sporu yapan M.S. ise kalbinin büyüdüğünü, doktorların bu durumu hormon ilacına bağladığını anlatıyor. M.S ilacı bıraktığında vücudunun sarktığını, görüntüyü kaybetmemek için ilaç kullanmaya devam ettiğini dile getiriyor. Prof. Dr. Ramazan Akdemir de, bilinçsizce alınan sentetik türevli ilaçların kalbin bütün fonksiyonlarını bozduğuna dikkat çekiyor.
İşleğen, sağlık açısından anabolik streoidlerin çok büyük zararları olduğunu ifade ederek, 'Bu maddeleri hemen bırakırsanız zararlarından kurtulursunuz ancak ısrarcı olup kullanmaya devam ederseniz çok ciddi tehlikeleri var. Bu yüzden ölen bir sürü olimpiyat sporcusu var. Kamuoyunda pek yansımıyor ama birçok vücut geliştirme sporcusu bu yüzden öldü' dedi. 'Gençler bu tuzağa daha fazla düşüyor' diyen İşleğen, gençlerin spora yönelmeden önce uzmanlara danışması gerektiğini söyledi.
Erkeklerin, erkeklik hormonunu ve cinsel gücünü bitiriyor, kadınlarda ise erkeksi durumlarla karşılaşılıyor
'Bu maddeler de damarların tıkayarak, kalp hastalıklarına ve kansere neden olabiliyor' diyen işleğen, anabolik stereoidin erkeklerde testosteron hormonuyla doğal olarak salgılanan bir madde olduğunu belirterek, şöyle devam etti: 'Bu maddeler kullanılarak dışarıdan suni yolla erkeklik hormonu alındığında vücutta testosteronla doğal hormon salgılanması duruyor. Bu durunca bir süre sonra cinsel güç de azalıyor. Kadınlar bu maddeleri kullandığında ise bu erkek hormonu olduğundan kadınlarda erkeksi durumlar ortaya çıkıyor. Kadınlarda erkeksi bir surat, bıyıklar ve kadınsı duygularda gerilemeler gibi durumlarla karşılaşılıyor. Bunları eski olimpiyatlarda hep görüyorduk sahada erkek gibi duran erkek gibi tiplerde bir sürü yarışmacılarla karşılaştık.'İşleğen, sağlık açısından anabolik streoidlerin çok büyük zararları olduğunu ifade ederek, 'Bu maddeleri hemen bırakırsanız zararlarından kurtulursunuz ancak ısrarcı olup kullanmaya devam ederseniz çok ciddi tehlikeleri var. Bu yüzden ölen bir sürü olimpiyat sporcusu var. Kamuoyunda pek yansımıyor ama birçok vücut geliştirme sporcusu bu yüzden öldü' dedi. 'Gençler bu tuzağa daha fazla düşüyor' diyen İşleğen, gençlerin spora yönelmeden önce uzmanlara danışması gerektiğini söyledi.
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, bilinçsizce kullanılan sentetik türevli hormon ilaçlarının kalbin bütün fonksiyonunu bozduğuna dikkat çekiyor. Bu ilaçların aşırı oranda kalpte büyümeye neden olduğunu ifade eden Akdemir, “Sadece büyüme kas adalesinde olmaz, damarlarda, aort damarlarında hasarlar olur. Bu durum bir süre sonra da kaçınılmaz bir şekilde kalp krizine ve kalp yetmezliğine sebep olur. Ayrıca yaygın olarak hipertansiyona sebep olur ve bu tansiyon kalıcı olabilir.” dedi. İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Çölbay da, anabolik androjen içeren ilaçların başta üreme sistemi olmak üzere vücudun tüm dengesini bozduğunun altını çiziyor.
Daha önce bu ilaçları kullanan bir hastası olduğunu belirten Çölbay “29 yaşında erkek vücut geliştirme sporcusuydu. Bir ay devam eden halsizlik kilo kaybı, ateş, öksürük ve dişeti kanaması şikayetleri ile geldi. 3 yıldır belli aralıklarla anabolik androjenler kullandığını öğrendik. Kemik iliği tahlili ile hastamıza akut myeloid lösemi tanısı kondu.” dedi. Bazı firmaların hormon içeren bazı ilaçları yurtdışından Türkiye’ye getirip bir şekilde Tarım Bakanlığı’ndan onay aldıklarının altını çizen Çölbay, “Bunun onaylı olması zararlı olmadığı manasına gelmiyor.” ifadesini kullanıyor.
Yapılan otopside bu ilaçların verdiği zarar ortaya çıktı
Vücut geliştirme ilaçlarının insan bedenine ne denli zarar verdiği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı’nda görevli veteriner hekim Batuhan Tayfun’a (33) yapılan otopsiyle ortaya çıkmıştı. Hormon alarak vücut geliştirmeye çalışan Tayfun, kalp krizi sonucu 2007 yılında hayatını kaybetmiş, yapılan otopside hormona bağlı olarak kalbinin normalden 3 kat fazla büyüdüğü, akciğer, karaciğer ve böbreklerinin tahrip olduğu tespit edilmişti.Dev cüsseli yeşil tenli çizgi karakter olan " Hulk " özentisi, az daha kollarını kaybetmesine sebep oluyordu.
Kaslarını şişirmek ve gösterişli olmasını sağlamak için kolaya kaçarak Synthol maddeyi kollarına devamlı enjekte eden Alves “Uyuşturucu gibi bir etkisi var. Bir kere kullandıktan sonra bağımlılık yapıyor.“ dedi. Yağ ve alkol karışımı maddeyi kaslarına enjekte eden Alves, bağımlılığının önüne geçemeyince intihar etmeyi bile düşündüğünü itiraf etti. Çevresindeki insanlar ve arkadaşları tarafından dışlanan spor hocası Alves, ilişkisinin de zedelenmeye başladığını fark edince, bağımlılığından kurtulmak için kliniğe yatmayı kabul ederek tedavi görmeye başladığını açıkladı. Brezilya’da çalıştığı spor salonunda kullanmaya başladığı Synthol maddesi sebebiyle kaslarının iflas etmesi sonucunda kliniğe yatan ve tedavi gören Alves, kollarının kesilmesinden son anda kurtarıldı. Kullandığı madde sebebiyle ilişkisini ve çevresindeki dostlarını kaybetmenin eşiğinden dönen 25 yaşındaki Alves “Çok pişmanım. Tedavi görmeyi ve bu maddeden kurtulmayı hedefliyorum.” dedi.