Fantastik teknolojilere merakıyla bilinen Hitler'in, çoğu proje aşamasında kalan ve hayata geçmeyen yüksek teknoloji silah projeleri.
Giderek azalan askeri personel yüzünden istediği savaşı veremeyen Hitler'in bir diğer önem verdiği projeyse uzay savaşlarıydı. Adolf Hitler'in planına göre bu araç uzaya gidecek ve yörüngeden Amerika başta olmak üzere Nazi'leri köşeye sıkıştıran tüm devletlerin önemli şehirlerini bombalayacaktı.
Görsel: Projenin temsili bir resmi. |
Z4 (1942)
Konrad Zuse adlı dâhi mühendis 1910 yılından itibaren kendi kendine hesap yapabilen bir çeşit bilgisayarın hayalini kuruyordu.
Kendi çabalarıyla yaptığı basit prototipler ilgi çekmeye başlayınca Nazi hükûmeti Zuse'ye 1942 yılında gelişmiş bir bilgisayar yapması için kaynak ayırdı. Savaşın son dönemlerinde Z4 adlı bu cihaz bombardıman stratejilerinin hesabı için kullanılmaya başlamıştı.
Resmi adları SdKfz 302, askerlerin arasındaki adıysa Goliath olan bu mini tanklar ilk olarak 1942 yılında kullanılmaya başlandı. Uzaktan kumandayla kontrol edilen Goliath'ların esas amacı düşmanın döşediği mayınları etkisiz hale getirmekti.
Günümüzde çocukların kullandığı uzaktan kumandalı araçlar o dönem birer ölüm makinesiydi.
Psikolojik savaşı seven Hitler savaş araçlarının her zaman korkunç ve etkili olmasını istiyordu. Bu yüzden, Nazi silahlarının yırtıcı hayvan gibi ses çıkartmasını sağlayan mekanik sistemler geliştirtmişti.
Volksjäger (halkın savaş uçağı) (1944)
Hitler'in son kurtuluş planı sıradan halkı da askere çevirmekti. Yönetime geldiği ilk yıllarda sıradan vatandaşların da otomobil satın alabilmesi için Volkswagen (halkın otomobili) projesini başlan Hitler, 1944 yılında bu planını askeri hale getirdi.
Bu ilginç proje Hitler tarafından Volksjäger (halkın savaş uçağı) olarak adlandırıldı. Kullanımı basit, ucuz ve tek kişilik bu uçakları seri üretime geçecek kadar gelişti ancak çocukların bile orduya alındığı bir dönemde Volksjäger'ı kullanacak vatandaş kalmamıştı.
Sturmgewehr 44 (1944)
Sturmgewehr 44 isimli tüfek İsviçre çakısı gibi çok yönlü tasarlanıp birçok işlevi tek başına yapabilecek ilginç bir aletti.
Belirli parçaları değiştiği zaman bu tüfeği uzak mesafelerde nokta atışı yapmak için kullanmak da mümkündü. Ancak o dönemdeki birçok başarılı proje gibi bu tüfek serisi de bozulan ordu düzeni yüzünden tam olarak kullanılamadı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kullanılan hava savunma sistemi... Günümüzdeki füze kalkanlarına benzeyen sistem, rakip savaş uçaklarını hedef alıyor. Yere dik olarak havalanan füze benzeri bu hava araçları, rakip savaş uçaklarına yaklaşınca silahlarını ateşlemeye başlıyor. Bu sırada uçuşun büyük kısmını otomatik pilot kontrol ediyor.
Arado Ar 234 Blitz (Yıldırım) Alman teknolojisinin jet uçaklarındaki bir başka “top star”ıdır. Hizmete girmiş ilk jet motorlu bombardıman ve keşif uçağıydı.
İki Junkers Jumo 004 B turbojet motoruyla donatılmış yüksek hızlı, piston motorlu müttefik av uçaklarının dokunması mümkün olmayan bir bombardıman uçağıydı. Azami hızı 735 km/h olarak belirlenmişti. Me-262’lerin ön planda olmasına rağmen birkaç adedi Almanya’nın teslim olmasından önce Luftwaffe birliklerine teslim edildi ve özellikle hava keşif alanında mükemmel hizmet gördü.
Horten HO 229 Nazi hayalet uçağı
Savaşın ilk yıllarında Nazi uçakları yüzünden başları oldukça ağrıyan müttefikler zamanla radar teknolojisini daha etkili hale getirdi. Ele geçirilen Nazi araçlarını inceleyen ve onları geliştiren Amerikan Hava Kuvvetleri, Almanları kendi silahlarıyla vuruyordu.
Hitler bu çaresiz durumda kurmaylarıyla birlikte ilk hayalet uçağın planlarını yaptı. Horten kardeşler tarafından gerçekleştirilen proje sayesinde radara yakalanmayan bir bombardıman uçağı hazırlandı.
Horten HO 229 adlı araç uzun uğraşlar sonucunda gelişmiş prototip aşamasına geldi. Testlerden olumlu sonuç alan bu uçağın seri üretimi de iddiaya göre Hitler'in intiharından öncesine yetişemedi. (Diğer bir iddiaya göre Hitler, intihar etmemiştir. Arjantin'e kaçarak 17 yıl orada yaşadığı iddia edilir. Gerçek şu ki Hitler, arkasında sırlarla dolu bir yaşam bırakmıştır.)
Kaynaklar:
1- http://shiftdelete.net,
2- büyük tarih dergisi ( http://line.do )
Tags:
Askeri